Podobnie jak parę innych win pochodzących z tego rejonu rownież to pochodzi z winorośli uprawianych na podłożu wapiennym, co w połączeniu z nadmorskim klimatem i dużym nasłonecznieniem daje ciekawą mieszankę. Do produkcji Blanc d’Enguera używana jest odmiana mało znana w innych rejonach, ale chcratkerystyczna dla okolic Walencji i Alikante - Verdil i to ona jest głównym składnikiem wina, ale nie jedynym, użyto bowiem także do produkcji Chardonnay, Sauvignon Blanc i Viognier. Zimna maceracja i starzenie w beczkach z dębu francuskiego dopełniają niezwykłej osobowości tego wina.
D. O. Valencia
Enguera
2 miesiące w beczce
2016
70% Verdil, 10% Sauvignon Blanc, 10% Chardonnay, 10% Viognier
Guía Peñín 90
Vol. 13%
Kwiatowe i owocowe aromaty, wyczuwalne jabłko i gruszka.
Doskonale pasuje do zimnych przekąsek.
Serwować w temperaturze 10 - 12ºC.
Zakupy razem: 0.00 zł
Twój koszyk jest pusty.
Korzystanie z naszej Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.