
Merseguera
Merseguera to hiszpańskie winogrono, uprawiane wyłącznie w Hiszpanii, produkuje się z niego wina białe. Przez wiele lat niedoceniane przez producentów, w dalszym ciągu mało znane na Półwyspie Iberyjskim i praktycznie w ogóle nieznane poza granicami. A szkoda, bo wyprodukowane z niego wina potrafią być interesujące. U nas w sklepie dostępny jest lekki i aromatyczny Pampolut z winnicy Can Leandro, który został stworzony wyłącznie z Merseguera.
Ponad 70% tej winorośli uprawiane jest w okolicach Walencji, raczej na jej południowych krańcach, ale Merseguera obecna jest także Utiel-Requena, na przykład w winnicy Vegamar.
Jedną z głównych cech tej odmiany jest duża odporność na suszę, dlatego jest szczególnie cenna w rejonach, w których pod koniec roku opady są niewielkie. Jej cykl dojrzewania jest dłuższy niż w przypadku innych odmian, zwłaszcza jeśli rośnie w klimacie wysokogórskim, w winnicach położonych na dużych wysokościach, wpływa to bezpośrednio na wolniejsze dojrzewanie.
Kiść winogron jest zazwyczaj średniej wielkości i niezbyt zwarta, z okrągłymi jagodami o żółto-zielonym kolorze. Zawartość alkoholu jest zwykle dość niska, między 11% a 12%, ze średnim poziomem kwasowości.
Produkowane z Merseguera wina charakteryzują się bladym, słomkowym odcieniem. W chłodniejszych rejonach otrzymamy lekkie aromaty ziołowe i owocowe oraz raczej niską kwasowość, Na cieplejszych obszarach wina mają zwykle wyższą zawartość alkoholu, dlatego szczep ten często używany jest do produkcji win półsłodkich.