VDS ★ blog wina hiszpańskie

Merseguera

Merseguera
Merseguera to hiszpańskie winogrono, uprawiane wyłącznie w Hiszpanii, produkuje się z niego wina białe. Przez wiele lat niedoceniane przez producentów, w dalszym ciągu mało znane na Półwyspie Iberyjskim i praktycznie w ogóle nieznane poza granicami. A szkoda, bo wyprodukowane z niego wina potrafią być interesujące. U nas w sklepie dostępny jest lekki i aromatyczny Pampolut z winnicy Can Leandro, który został stworzony wyłącznie z Merseguera.

Ponad 70% tej winorośli uprawiane jest w okolicach Walencji, raczej na jej południowych krańcach, ale Merseguera obecna jest także Utiel-Requena, na przykład w winnicy Vegamar.

Jedną z głównych cech tej odmiany jest duża odporność na suszę, dlatego jest szczególnie cenna w rejonach, w których pod koniec roku opady są niewielkie. Jej cykl dojrzewania jest dłuższy niż w przypadku innych odmian, zwłaszcza jeśli rośnie w klimacie wysokogórskim, w winnicach położonych na dużych wysokościach, wpływa to bezpośrednio na wolniejsze dojrzewanie.

Kiść winogron jest zazwyczaj średniej wielkości i niezbyt zwarta, z okrągłymi jagodami o żółto-zielonym kolorze. Zawartość alkoholu jest zwykle dość niska, między 11% a 12%, ze średnim poziomem kwasowości.

Produkowane z Merseguera wina charakteryzują się bladym, słomkowym odcieniem. W chłodniejszych rejonach otrzymamy lekkie aromaty ziołowe i owocowe oraz raczej niską kwasowość, Na cieplejszych obszarach wina mają zwykle wyższą zawartość alkoholu, dlatego szczep ten często używany jest do produkcji win półsłodkich.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów