VDS ★ blog wina hiszpańskie

Monastrell

Monastrell

Monastrell to prawdziwie śródziemnomorskie winogrono i trzecia najczęściej sadzona odmiana winogron w Hiszpanii, spotykana w rejonach: Jumilla, Alicante, Yecla, w autonomii Walencji ale także w Murcia, Andaluzji, Nawarze i nawet w Kraju Basków. Szacuje się, że uprawy tego szczepu zajmują łączną powierzchnię ponad 70.000 hektarów.

Większość historyków zgadza się, że Monastrell ma hiszpańskie pochodzenie, chociaż dokładnej lokalizacji nie można dokładnie określić. Odmiana ta została prawdopodobnie sprowadzona w okolice Walencji, przez Fenicjan około 500 roku p.n.e. Odmianę tę nazywano pierwotnie mourvèdre, słowo prawdopodobnie pochodzi od nazwy miasta Morvedre, które obecnie nosi nazwę Sagunto.

Odmiana tak jest dość trudna w uprawie, ponieważ jak to mówią plantatorzy „lubi mieć słońce nad sobą, a wodę pod sobą", co oznacza, że ​​potrzebuje bardzo dużo słonecznych, gorących dni i odpowiedniej ilości wody aby uzyskać smaczne i intensywne owoce.

Z Monastrell powstaje wino o intensywnym fioletowym kolorze, aromatach czarnych owoców i przypraw, ciało pełne, wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu, sporo w nich garbika, odejdziemy nuty ziemii, a nawet sierści . Monastrell jest często używany podczas mieszania kilku winogron, ponieważ zapewnia kolor, garbniki i intensywne aromaty. Najbardziej znany kupaż to tzw. GSM, mieszanka Garnacha, Syrah i Monastrell.

W VDS znajdziemy parę tytułów stworzonych właśnie z tego winogrona. Moim ulubionym jest UNO od Rafael Cabra, pełne leśnych aromatów, wyprodukowane ze starych ponad 70 letnich krzewów Monastrell, mocne, okrągłe i bardzo smaczne wino.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów