VDS ★ blog wina hiszpańskie

Verdejo

Verdejo
Jego historia sięga XI wieku, kiedy to po odzyskaniu przez Hiszpanów Toledo ludy baskijskie, kantabryjskie i mozarabskie rozpoczęły uprawę winorośli pochodzącej prawdopodobnie z Afryki Północnej. Początkowo uprawiano tę odmianę w rejonach Toro i Rueda, z czasem to właśnie Rueda wyspecjalizowała się w produkcji Verdejo. Obecnie winogrono rośnie głównie w Castilla y León, w 74 gminach, 53 z nich znajduje się na południu prowincji Valladolid, 17 w zachodniej części Segowii, a pozostałe 4 na północy Ávila.

Verdejo należy do aromatycznych odmian winorośli i porównać je można do Sauvignon Blanc czy Albariño. Niezależnie od rodzaju znajdziemy w nim aromaty owoców tropikalnych, ziół, cytrusów. W zależności od odmiany i miejsca uprawy pojawiają się dodatkowo melon, brzoskwinia, ananas, mango, marakuja, kokos, gruszka, koper włoski, anyż, siano, limonka, cytryna, grejpfrut. Prawdziwa eksplozja doznań węchowych i smakowych.

Większość win produkowanych w DO Rueda to Verdejo, dokładnie 70% produkcji. W ramach tej denominacji odróżnia się parę typów win wytwarzanych ze szczepu Verdejo: Rueda Verdejo: wykonane z minimum 85% winogron tej odmiany, Rueda: co najmniej 50% winogron Verdejo, Rueda Sparkling: wino musujące otrzymywane metodą tradycyjną. Rueda Dorado wino likierowe, wytrawne, otrzymywane w procesie dojrzewania oksydacyjnego.

Verdejo to najlepiej sprzedające się wina białe w Hiszpanii i drugie pod względem liczby sprzedaży win w ogóle w Hiszpanii, zaraz za Rioja. Jego sprzedaż wzrasta z roku na rok, osiągając w roku ubiegłym liczbę około 90 milionów sprzedanych butelek.

Wina wyprodukowane z Verdejo możemy łatwo podzielić na dwie grupy: te, które leżakują w beczkach i te, które nie dojrzewają. Bez beczki na przykład Malcorta: wino o aromatach ziół i świeżych owoców, z mocnymi aromatami cytrusów. Jest to dobra alternatywa na przykład dla win produkowanych ze szczepu Sauvignon Blanc. Z beczką na przykład La Orquesta: jeśli wino jest fermentowane w beczce i / lub leżakowane w beczce, w wyniku czego otrzymamy trunek o bardziej skomplikowanej strukturze, bardziej kremowe, z nutami migdałów, orzechów włoskich i miodu.

Tagi:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów