Panxut

Producent Can Leandro
Czas dostawy 3 dni
52.50

Panxut to dziecko Celler Can Leandro, małej winnicy w Onteniente, produkowane jest z rzadko uprawianej winorośli Bonicaire występującej jedynie w Murcji i Katalonii, gdzie znana jest pod nazwą Trepat, a także właśnie w okolicach Walencji. W przeszłości uprawiano tę odmianę na wielu obszarach, z czasem zmniejszając plantacje, obecnie coraz trudniej jest ją znaleźć, ponieważ nie posiada ona wysokiego poziomu cukru, powoduje to zmniejszenie produkcji wina z hektara zebranych wiogron, czyniąc produkt droższym, niż butelki produkowane z innych odmian. Panxut starzony jest w beczkach z dębu francuskiego przez 6 miesięcy. Posiada kolor wiśniowy, z granatowymi krawędziami. W ustach jest dość zrównoważony, świeży i przede wszystkim łatwy do picia.


D.O. Valencia




Can Leandro


6 miesięcy w beczce


2016


100% Bonicaire


Guía Peñín 91


Vol. 14%




Aromaty przypraw i dojrzałych owoców, nuty balsamiczne i kwiatowe.


Idealny do ryżu, makaronu, białego mięsa.


Serwować w temperaturze 8ºC.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów