Panxut to dziecko Celler Can Leandro, małej winnicy w Onteniente, produkowane jest z rzadko uprawianej winorośli Bonicaire występującej jedynie w Murcji i Katalonii, gdzie znana jest pod nazwą Trepat, a także właśnie w okolicach Walencji. W przeszłości uprawiano tę odmianę na wielu obszarach, z czasem zmniejszając plantacje, obecnie coraz trudniej jest ją znaleźć, ponieważ nie posiada ona wysokiego poziomu cukru, powoduje to zmniejszenie produkcji wina z hektara zebranych wiogron, czyniąc produkt droższym, niż butelki produkowane z innych odmian. Panxut starzony jest w beczkach z dębu francuskiego przez 6 miesięcy. Posiada kolor wiśniowy, z granatowymi krawędziami. W ustach jest dość zrównoważony, świeży i przede wszystkim łatwy do picia.
D.O. Valencia
Can Leandro
6 miesięcy w beczce
2016
100% Bonicaire
Guía Peñín 91
Vol. 14%
Aromaty przypraw i dojrzałych owoców, nuty balsamiczne i kwiatowe.
Idealny do ryżu, makaronu, białego mięsa.
Serwować w temperaturze 8ºC.
Zakupy razem: 0.00 zł
Twój koszyk jest pusty.
Korzystanie z naszej Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.